Výsledky 9. ročníku šachového turnaje o pohár starosty města Nymburk - Memoriálu Radima Masáka

23.09.2023 11:05

9. ročník šachového turnaje O pohár starosty města Nymburk - Memoriál Radima Masáka úspěšně odehrán!


Výsledky na chess-results

Konečné pořadí v pdf

Výsledky v jednotlivých kategoriích v pdf

Fotogalerie

Partie na prvních dvou šachovnicích v pgn

 

Ohlédnutí za devátým nymburským rapidem

Po odeznění pandemie jsme v již tradičním dubnovém termínu uspořádali devátý ročník rapidového turnaje O pohár starosty města Nymburka – Memoriál Radima Masáka. Strmě narůstající počet přihlášek nám avizoval, že turnaj proběhne s rekordní účastí, a poprvé v historii jsme museli již týden předem přihlášky odmítat.

Turnaje, který se konal v sobotu 15. dubna, se nakonec zúčastnilo rekordních 190 hráčů, takže velký sál Obecního domu v Nymburce praskal ve švech. Znovu jsme zajistili oblíbený ovocný bufet, v předsálí fungovali čajovna i prodejce dárků s šachovou tématikou. Turnaj se opět konal pod záštitou nymburského starosty Tomáše Macha, který jej osobně zahájil a v jeho závěru rozdal ceny. Oživením byl i pohledný maskot ve stylovém černobílém oblečení.

Zápolení bylo velmi vyrovnané, ještě před posledním kolem si mohlo několik účastníků dělat naději na zisk starostova poháru. Ze čtyř 7,5bodových hráčů nakonec zvítězil FM Pavel Jirásek, častý účastník našeho turnaje, který tak své loňské stříbro ještě vylepšil. Za ním zůstali GM Petr Neuman, vítěz prvního ročníku turnaje, nejlepší z ukrajinských hráčů IM Alexey Maly a bramborová medaile zbyla na CM Michala Jareše.

Turnaje se již bohužel nemohl zúčastnit pravidelný nejstarší hráč pan František Vykydal z Brna, který před krátkou dobou zemřel. Přivítali jsme však opět zahraniční účatníky, tentokrát z Ukrajiny, Španělska a Slovenska.

Finanční ceny pro prvních čtrnáct hráčů a pro další kategorie (nejlepší tři ženy, žáci a senioři, nejlepší tři hráči v kategoriích do ELO 1700, 1900, 2100) byly doplněny bohatými věcnými cenami.

Turnaj proběhl jako obvykle v přátelské atmosféře, ke všeobecné spokojenosti jej řídil rozhodčí Jaroslav Skála, který však neměl moc práce. Bohužel jsme nemohli vyhovět Štefanu Koperovi, který požadoval, aby nebyl stále nasazován proti Pražákům...

Organizátoři turnaje děkují městu Nymburk jako hlavnímu partnerovi i všem dalším partnerům za věcné i finanční příspěvky a těší se na jubilejní desátý ročník turnaje v příštím roce.

 

Jiří Sobotka

ředitel turnaje