Ohlédnutí za šestým nymburským rapidem

31.08.2020 20:00

Když jsme museli na jaře kvůli všeobecné karanténě odvolat termín již šestého ročníku rapidového turnaje „O pohár starosty města Nymburka – Memoriál Radima Masáka“, slíbili jsme, že pokud to situace umožní, uspořádáme jej ještě letos. Velmi jsme zvažovali termín náhradní a jsme opravdu rádi, že se nám poslední srpnovou sobotu podařilo turnaj uskutečnit. Byli jsme si vědomi termínové kolize hned s několika dalšími akcemi, nechtěli jsme však déle vyčkávat. Naštěstí jsme se vyhnuli i lokálním problémům, které například před měsícem zmařily konání rapidového mistrovství republiky amatérů ve Vlčnově.

 

Turnaj měl velmi solidní účast a my jsme byli rádi, že můžeme přivítat množství hráčů, kteří potlačili obavy z opět se rozjíždějící epidemie a přijeli si zahrát. Pro řadu z nich to byly první šachy po březnovém přerušení všech soutěží. Bylo vidět, že účastníci byli po nuceném půstu správně šachově „vyhládlí“ a že si turnaj užívají. Ten se opět konal v krásném prostředí velkého sálu Obecního domu v Nymburce, znovu jsme zajistili oblíbený ovocný bufet, takže se účastníci mohli během turnaje občerstvovat zdarma z bohatých ovocných švédských stolů poskytnutých jedním z našich sponzorů. Turnaj se opět konal pod záštitou nymburského starosty Tomáše Macha, který jej osobně zahájil. Kvůli jeho časové kolizi způsobené účastí na dalších akcích v Nymburce přišel odpoledne vyhlásit vítěze a předat ceny místostarosta Bořek Černý, což jen potvrzuje podporu, jaké se turnaj ze strany vedení města těší.

 

Na rozdíl od některých minulých ročníků byl průběh turnaje velmi vyrovnaný, vedení se přelévalo téměř v každém kole.  Nakonec 7,5 bodů  stačilo na vítězství pravidelnému účastníku IM Martinu Červenému, který tak jako první hráč v historii našeho turnaje zkompletoval sbírku všech medailových umístění. Druhý byl také se ziskem 7,5 bodů nejvýše nasazený slovenský GM Marian Jurčík, třetí pak s půlbodovým odstupem IM Pavel Jirovský. Pozoruhodné bylo i 4. místo veterána IM Josefa Přibyla. Z našich hráčů se umístil nejlépe Patrik Tesař na 19. místě.

 

Finanční ceny pro prvních čtrnáct hráčů a pro další kategorie (nejlepší tři ženy, žáci a senioři, nejlepší tři hráči v kategoriích do ELO 1700, 1900, 2100) byly doplněny bohatými věcnými cenami. Dostalo se na každého, kdo vydržel až do závěru…

 

Turnaj proběhl jako obvykle v přátelské atmosféře, ke všeobecné spokojenosti jej řídil rozhodčí Milan Hora, který však téměř nemusel zasahovat.

 

Organizátoři turnaje děkují městu Nymburk jako hlavnímu partnerovi i všem dalším partnerům za věcné i finanční příspěvky a těší se na sedmý ročník turnaje v příštím roce. Ten chtějí uspořádat opět na jaře, tentokrát ale budou s napětím očekávat vývoj epidemiologické situace, na kterou chtějí pružně reagovat.

 

Fotografie z turnaje

Partie z první a druhé šachovnice zde

 

Jiří Sobotka

ředitel turnaje