V Nymburce první půlkulatiny

10.03.2019 20:00

Na 134 hráčů přivítal v sobotu 9. března náš šachový oddíl TJ Sokol Nymburk na pátém ročníku turnaje v rapid šachu O pohár starosty města Nymburka – Memoriál Radima Masáka. Turnaj se opět konal v krásném prostředí velkého sálu Obecního domu v Nymburce, znovu jsme zajistili oblíbený ovocný bufet, takže se účastníci mohli během turnaje občerstvovat zdarma z bohatých ovocných švédských stolů poskytnutých jedním z našich sponzorů. Turnaj se opět konal pod záštitou nymburského starosty Tomáše Macha, který turnaj zahájil. S krátkou zdravicí se připojil i starosta naší TJ Sokol Nymburk Miroslav Vacek.

 

Poté, kdy účast odřekl první nasazený GM Vojtěch Plát, bylo zřejmé, že startovní pole je v nejvyšším patře velmi vyrovnané a na vítězství může pomýšlet celá řada hráčů. Od počátku však kráčel za vítězstvím šestý nasazený FM Kirill Burdalev. Prvních sedm partií vyhrál a teprve v posledních dvou kolech se spokojil s remízou. Celkem si tak připsal 8 bodů a po sedmi hodinách bojů mohl nad hlavu pozvednout starostův pohár. Na druhé místo se výhrou v posledním kole probojoval nejvýše nasazený IM Epaminondas Kourousis (7,5 bodu). Ze čtyř sedmibodových hráčů měl nejlepší pomocné hodnocení IM Jan Šuráň (druhý nasazený) a obsadil tak 3. příčku. Všichni medailisté patří k pravidelným účastníkům našeho turnaje.

 

Z našich hráčů se tentokrát umístil nejlépe David Žigmund na 31. místě, čímž si oproti loňskému turnaji o jedno místo pohoršil. Jedním z příjemných překvapení byla sympatická Monika Závůrková, která jako nejlepší žena předstihla řadu ratingově silnějších hráčů a přes své nasazení (58) obsadila 15. příčku.

 

Finanční ceny pro prvních čtrnáct hráčů a pro další kategorie (nejlepší tři ženy, žáci a senioři, nejlepší tři hráči v kategoriích do ELO 1700, 1900, 2100) byly doplněny bohatými věcnými cenami. Pozornost si odnesl i nejstarší účastník turnaje Karel Medek (nar. 1936) a nejmladší žák Vincent Špinar (nar. 2012). Věkové rozpětí hráčů turnaje tak přesáhlo tři čtvrtě století…

 

Nás jako organizátory turnaje opět těšilo, že mnoho účastníků vyjadřovalo svou spokojenost s úrovní a organizací turnaje i s přátelskou atmosférou, v které byl turnaj sehrán. Turnaj ke všeobecné spokojenosti řídila dvojice rozhodčích Milan Hora a Jaromír Skála, kteří téměř nemuseli zasahovat.

 

 

    Výsledky na Chess-R esult

Fotografie z turnaje

Výsledky v pdf

Partie z první a druhé šachovnice zde

 

 

 

Organizátoři turnaje děkují městu Nymburk jako hlavnímu partnerovi i všem dalším partnerům za věcné i finanční příspěvky a těší se na šestý ročník turnaje v příštím roce.

 

 

Jiří Sobotka

ředitel turnaje