Pohár získal Peter Michalík

25.04.2017 10:00

Na 130 hráčů přivítal v sobotu 22. dubna náš šachový oddíl DDM Sokol Nymburk na třetím ročníku turnaje v rapid šachu O pohár starosty města Nymburk. Turnaj se opět konal v krásném prostředí velkého sálu Obecního domu v Nymburce, znovu jsme zajistili oblíbený ovocný bufet, takže se účastníci mohli během turnaje občerstvovat zdarma z bohatých švédských ovocných stolů poskytnutých jedním z našich sponzorů. Turnaj se konal pod záštitou nymburského starosty, účastníky přivítali místostarostka Adriena Gabrielová, starosta naší TJ Sokol Nymburk Miroslav Vacek i předchozí starosta města Tomáš Mach, který stál u zrodu turnaje.

Vítězem devítikolového turnaje se stal s přehledem vynikající slovenský hráč GM Peter Michalík, působící nyní v ČR, který se našeho turnaje zúčastnil poprvé. Prvních sedm partií vyhrál a až v posledních dvou kolech se spokojil s remízou. Dalšími medailisty jsou pravidelní účastníci našeho turnaje. O půl bodu za vítězem zaostal IM Epaminondas Kourousis, ze skupiny sedmibodových hráčů dosáhl na bronz nejlepším pomocným hodnocením IM Martin Červený, který tak navázal na své druhé místo z prvního ročníku. Vítěz prvního ročníku GM Petr Neuman skončil na čtvrtém místě. Navíc mu přála i losovací štěstěna a obdržel tak ještě bohatý dárkový koš.

Z domácích hráčů se umístil nejlépe mladý Patrik Tesař na 21. místě. Dlouho se zdálo, že jej předstihne David Žigmund, který se ještě po 6. kole držel v první desítce, avšak porážky v posledních třech kolech ho srazily zpět.

Finanční ceny pro prvních deset hráčů a pro další kategorie (nejlepší žák, nejlepší žena, nejlepší senior, dále ceny vždy pro tři nejlepší hráče v kategoriích do ELO 1700, 1900, 2100) byly doplněny bohatými věcnými cenami, takže nakonec většina účastníků neodjížděla s prázdnou. Nás jako organizátory turnaje těšilo, že mnoho účastníků vyjadřovalo svou spokojenost s úrovní a organizací turnaje i s přátelskou atmosférou, v které byl turnaj sehrán. Řada z nich, včetně vítěze, nám sdělovala své přání přijet i napřesrok. Lze konstatovat, že turnaj již v široké šachové veřejnosti zapustil kořeny.

Výsledky turnaje lze najít zde: https://chess-results.com/Tnr265158.aspx?lan=5

Fotogalerii z turnaje lze najít zde: https://goo.gl/photos/jtz8kebTsn62AZgN9

Několik zaznamenaných partií z ročníku 2017 si můžete přehrát zde

Organizátoři turnaje děkují městu Nymburk jako hlavnímu partnerovi i všem dalším partnerům za věcné i finanční příspěvky a těší se na čtvrtý ročník turnaje v příštím roce.

Jiří Sobotka

ředitel turnaje