2. ročník je za námi

24.04.2016 20:00

Na 124 hráčů přivítal v sobotu 23. dubna náš šachový oddíl DDM Sokol Nymburk na druhém ročníku turnaje v rapid šachu O pohár starosty města Nymburk. Protože jsme očekávali větší účast než loni, přesunuli jsme šachové zápolení do krásného prostředí velkého sálu Obecního domu v Nymburce a oproti prvnímu ročníku jsme připravili i další změny a vylepšení. Zvýšili jsme počet cen, účastníci se mohli během turnaje občerstvovat zdarma z bohatých švédských ovocných stolů poskytnutých jedním z našich sponzorů (nakonec nezbyla ani kulička hroznového vína), tak jako v operativně instalovaném čajovém stánku našeho příznivce Radka Čecha v předsálí. Turnaj se opět konal pod záštitou nymburského starosty Tomáše Macha a účastníky přišli pozdravit starosta naší TJ Sokol Nymburk Miroslav Vacek i předseda výkonného výboru Českého šachového svazu Viktor Novotný.

Změna se odehrála i v obsazení turnaje: loňské vítězné trio GM Petr Neuman, IM Martin Červený a IM Josef Přibyl dostalo více než zdatné soupeře. Vůbec prvním přihlášeným byl IM Vojtěch Plát, účast posléze přislíbil i náš nejlepší hráč GM David Navara, o jehož knihu Můj šachový svět s osobním věnováním autora jsme pak v závěru turnaje losovali.

Všichni jsme byli zvědavi na to, zda se Vojtěchu Plátovi či jinému hráči podaří předstihnout Davida Navaru. Ten si až do pátého kola udržoval stoprocentní úspěšnost, v šestém kole na sebe dva hlavní favorité narazili. Černými hrající V. Plát v divoké a obsažné sicilské přestřelce D. Navaru porazil a vyhoupl se do čela turnaje. Z něj už se sesadit nenechal, jeho výsledek 8,5/9 je vynikající a první cena 5.000,- Kč i pohár, který za velkého potlesku zvedl při vyhlašování výsledků nad hlavu, jsou plně zasloužené. Dal si tak stylový dárek ke svému svátku. D. Navara si remízou v posledním kole s IM Petrem Zvárou pohlídal druhé místo při výsledku 7,5/9, pro P. Zváru tato remíza znamenala, že se ze tří sedmibodových hráčů umístil na pomocné hodnocení nejlépe a obsadil třetí místo. Až za ním skončil na 4. místě loňský vítěz P. Neuman.

Z našich hráčů se umístil nejlépe mladý Patrik Tesař na 23. místě, přestože podle startovní listiny šlo až o 54. hráče. Potvrdil tak nárůst své formy a je největší nadějí našeho oddílu.

Finanční ceny pro prvních dvanáct hráčů a pro další kategorie (nejlepší žák, nejlepší žena, nejlepší senior, dále ceny vždy pro tři nejlepší hráče v kategoriích do ELO 1700, 1900, 2100) byly doplněny bohatými věcnými cenami, takže nakonec většina účastníků neodjížděla s prázdnou.

Hned po uklizení sálu jsme v blízké restauraci provedli zhodnocení turnaje. Přestože turnaj proběhl bez jakýchkoli rušivých momentů, už jsme přemýšleli nad zlepšeními pro třetí ročník, který bychom chtěli udělat ještě atraktivnější. Zřejmě zvolíme tempo s časovým přídavkem pro každý tah, vhodným námětem jsou i on-line šachovnice na předních deskách, zápočet výsledků na rapid rating jednotlivých hráčů a podobně. Případné další náměty, postřehy a hodnocení od účastníků turnaje očekáváme na mailové adrese sachynymburk@seznam.cz

Výsledky turnaje lze najít zde: https://chess-results.com/Tnr207014.aspx?lan=5

Fotogalerii z turnaje lze najít zde: goo.gl/photos/TZbcAryHdWuJKKza8

Partie velmistra Davida Navary si můžete přehrát zde

Organizátoři turnaje děkují městu Nymburk jako hlavnímu partnerovi i všem dalším partnerům za věcné i finanční příspěvky a těší se na další ročník turnaje v příštím roce.

 

Jiří Sobotka

ředitel turnaje